Top 3 Recipes for KAC 2017

1

 

1위 : 박정수 (180 커피 로스터스)

 

준비

커피 30g, 물 83℃/150g, EK43 전동 그라인더(분쇄도 2.5), 종이 필터 & 레티나 헥사 필터, 총 추출 시간 1분 50초, 젓기 5회

 

추출 방법

  1. 에어로프레스 캡에 레니타 헥사 필터와 종이필터를 겹쳐서 끼운 후, 레드 실링을 체임버에 장착한다.
  2. 원두 30g을 EK43 전동 그라인더의 2.5 굵기로 분쇄한다.
  3. 83℃의 물 75g을 붓고 스틱으로 5번 젓는다.
  4. 45초가 지나면 75g의 물을 추가로 붓고, 5번 더 젓는다.
  5. 1분이 지나면 빠르게 눌러 추출한다.
  6. 추출된 커피에 83℃의 물 150g을 더 넣는다.

 

 

1ST Place : Jungsoo, Park (180 Coffee Roasters)

 

Preparation

Coffee 30g, Water 83℃/150g, EK43 Electronic Grinder(Fine 2.5), Paper Filter & Retina Hexa Filter, Total Brew Time 1m 50s, Stir 5 Times

 

Extraction Method

  1. Place the Retina hexa filter and paper filter on the Aeropress cap, and place the red seal ring on the chamber.
  2. Grind 30g of coffee beans into 2.5 fines of EK43 electric grinder.
  3. Pour 75g of water at 83℃ and stir 5 times.
  4. After 45 seconds, add 75g of water and stir five more times.
  5. After 1 minute, press it quickly to extract.
  6. Add 150g of water at 83℃ to the extracted coffee.

 


 

2위 : 김태웅 (카페 저스트)

 

준비

커피 30g, 물 86℃/120g, 코만단테 핸드 그라인더(분쇄도 3), 종이 필터 & 레티나 헥사 필터, 총 추출 시간 2분, 젓기 20~30회

 

추출 방법

  1. 원두 30g을 코만단테 핸드 그라인더의 3 굵기로 분쇄한다.
  2. 86℃의 물 120g을 붓는다.
  3. 30초 동안 20~30회 저은 후 캡을 닫는다.
  4. 1분이 지나면 30초 동안 체임버를 돌려주고 30초 동안 플런저를 천천히 눌러 추출한다.
  5. 추출된 커피에 200g의 물을 넣어 커피 온도를 65℃로 만든다.

 

 

2nd Place : Taewoong, Kim (Café Just)

 

Preparation

Coffee 30g, Water 86℃/120g, Comandante Hand Grinder (Fine 3), Paper Filter & Retina Hexa Filter, Total Brew Time 2m, Stir 20~30 Times

 

Extraction method

  1. Grind 30g of coffee beans into 3 fines of Comandante hand grinder.
  2. Pour 120g of water at 86℃.
  3. Close the cap after stir 20~30 times for 30 seconds.
  4. After 1 minute, turn the chamber for 30 seconds and slowly press the plunger for 30 seconds to extract.
  5. Add 200g of water to the extracted coffee to bring the coffee temperature to 65℃.

 


 

3위: 김민호 (로다운컵)

 

준비

커피 17.5g, 물 88℃/150g, 탄자니아 전동 그라인더(분쇄도 3.5), 종이 필터, 총 추출 시간 2분 30초, 젓지 않음

 

추출 방법

  1. 원두 5g을 탄자니아 전동 그라인더의 3.5 굵기로 분쇄한다.
  2. 88℃의 물 40g을 붓는다.
  3. 30초가 지나면 110g의 물을 천천히 골고루 1분 동안 추가로 붓는다.
  4. 1분 30초가 지나면 1분 동안 플런저를 천천히 눌러 추출한다.
  5. 추출된 커피에 65℃의 물 100g을 더 넣고 디캔팅하여 조금 식힌다.

 

 

3rd Place : Minho, Kim (Lowdowncup)

 

Preparation

Coffee 17.5g, Water 88℃/150g, Tanzania Electronic Grinder (Fine 3.5), Paper Filter, Total Brew Time 2m 30s, No Stir

 

Extraction method

  1. Grind 17.5g of coffee beans into 3.5 fines of Tanzania electric grinder.
  2. Pour 40g of water at 88℃.
  3. After 30 seconds, evenly and slowly pour 110g of water for 1 minute.
  4. After 1 minute 30 seconds, gently press the plunger for 1 minute to extract.
  5. Add 100g of water at 65℃ to the extracted coffee, and decant to cool it a little.
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